KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Nadanie imienia

Szkoła Podstawowa w Długiem od 5 czerwca 2009 roku ma już swego patrona. Został nim Kornel Makuszyński, którego twórczość znana jest już wielu pokoleniom, a pamięć o nim w sercach wszystkich czytelników pozostanie na pewno bardzo długo.

Jak powiedziała dyrektor szkoły Joanna Jeżyna, wybór patrona jest jedną z najważniejszych i najtrudniejszych zarazem decyzji w życiu szkoły, gdyż podejmowana jest w imieniu przyszłych pokoleń uczniów, którzy będą do niej uczęszczać. Patron to fundament pracy wychowawczej, wzór do naśladowania, symbol tego, co najlepsze, ludzkie i słuszne. Potrzebny jest szkole, aby zmaterializować  system wartości, by pojęcia: nauka, praca, pasja, patriotyzm, wiedza, uczciwość nie były abstrakcyjnymi słowami, a konkretnymi czynami i wydarzeniami.

Kornel Makuszyński wspólną decyzją stał się najlepszym kandydatem na patrona całej społeczności szkolnej. W tym wyjątkowym dla szkoły dniu, w uroczystości nadania jej imienia, wzięło udział wielu gości, reprezentujących  lokalny samorząd: burmistrz Koluszek Sławomir Wochna i jego zastępca Bogusław Bubas, samorząd powiatowy: starosta łódzki wschodni Piotr Busiakiewicz i wicestarosta Marek Jarzębski, przedstawiciele Łódzkiego Kuratora Oświaty, radni, sołtysi, OSP w Długiem i w Wierzchach, byli dyrektorzy szkoły i dyrektorzy pozostałych placówek oświatowych Gminy Koluszki oraz wielu innych gości.

Uroczystość rozpoczęła msza święta pod przewodnictwem księdza infułata Józefa Fijałowskiego, księdza Kazimierza Pacholika i księdza Grzegorza Świtalskiego. W tym czasie poświęcono sztandar szkoły, który ufundowany został przez: Przedsiębiorstwo "Agat" Spółka z o.o., której prezes Zbigniew Winkiel przed 38 laty również był uczniem szkoły w Długiem, Supermarket "eLDe", Firma POL-HUN oraz liczną społeczność lokalną, która również chciała mieć w tym przedsięwzięciu swój udział.

Uroczystość uświetniła obecność chóru z Gimnazjum Nr 1 pod kierunkiem Romualda Spychalskiego, który zajął się oprawą muzyczną w czasie mszy świętej oraz wykonał hymn szkoły skomponowany specjalnie na tę okazję. Uczniowie Szkoły Podstawowej w Długiem dla przybyłych gości przygotowali przedstawienie opierające się na twórczości swojego patrona. Najbardziej charakterystyczną postacią okazał się Koziołek Matołek, który wszystkim widzom na koniec występu wręczył piękne żółte róże. Tę wyjątkową i piękną, w oczach licznie przybyłych gości uroczystość, zakończyła dyrektor i zarazem gospodarz, życząc wszystkim, by wyhaftowane na sztandarze słowa "Mądrym być to wielka sztuka, ale dobrym jeszcze większa" były drogowskazem na drodze postępowania każdego z nas.

(źródło: TwK)